Qigong faq's

1. Wat is Qigong?
Qigong is de kunst van het ontwikkelen, beheersen en sturen van levensenergie (Qi/Chi) voor de gezondheid, vitaliteit, de geest en voor spirituele ontwikkeling.

2. Is Qigong hetzelfde als Chi Kung?
Ja, het verschil is de schrijfwijze. Qigong wordt in het Pinyin systeem gebruikt en Chi Kung in het systeem van Wade-Giles.

3. Is Qigong hetzelfde als Tai Chi Chuan?
Ze zijn verschillend, Tai Chi Chuan is een krijgskunst, terwijl Qigong gericht is op de gezondheid en een onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

4. Wat zijn de voordelen van het beoefenen van Qigong?
Door Qigong te beoefenen veranderd men mentaal. Men voelt zich innerlijk rustiger, maar actief en alert in het dagelijkse leven. Men kan makkelijker spanningen van zich afzetten en zit beter in zijn vel. Qigong verhoogt het concentratievermogen, de creativiteit en je kunt je beter focussen. Qigong heeft een zeer positieve werking voor de mentale en fysieke gezondheid zowel preventief als curatief en een van de belangrijkste aspecten van Qigong is het ontwikkelen van een scherp bewustzijn.

Qigong voordelen:
• Een beter slaappatroon
• Je voelt je meer ontspannen
• Het geeft je een grotere kracht
• Een betere conditie
• Je voelt je vitaler en opgewekter
• Je bent meer in balans
• Een groter concentratie vermogen
• Je voelt je zelfverzekerder

5. Hoe kan ik Qigong leren?
Video's en boeken kunnen dienen als hulpmiddelen, maar niet ter vervanging van de rol van een Qigong leraar die opgeleid is om feedback en ondersteuning te geven als je verder wilt komen in het beoefenen van Qigong.

6. Kan ik Qigong combineren met andere methodes?
Qigong is heel goed te combineren met andere methodes. Veel mensen gebruiken Qigong in combinatie met yoga en als mindful movements in mindfulness trainingen.

7. Hoe lang duurt het om resultaten te zien met Qigong?
Het beoefenen van 15 minuten per dag heeft al direct effect op lichaam en geest. Hoe langer men Qigong beoefent, hoe groter de effecten. Het beste is om elke dag 30 minuten Qigong te beoefenen dan 2 keer in de week een uur.

8. Is de Qigong bij de Tao Chi Qigong Academy beter dan andere Qigong vormen?
Het antwoord is nee. Ik ben van mening dat de meeste Qigong soorten, stijlen en methodes uit welke stroming dan ook mits goed onderwezen een heilzame werking heeft voor onze gezondheid. Kijk welke Qigong school en leraar het beste bij je past. En let op als scholen beweren dat hun Qigong de beste is.

9. Hoe is Qigong gerelateerd aan kungfu en Tai Chi Chuan?
Alle beoefenaars van kungfu en Tai Chi Chuan maken gebruik van Qigong om zich innerlijk en fysiek te ontwikkelen.
Met Qigong ontwikkelt men, kracht, concentratie, rust, vitaliteit en wordt men mentaal sterker.

10. Wanneer beoefenen van Qigong?
Het beste resultaat bereik je met Qigong door in de ochtend en avond te oefenen. In de ochtend begin je met rustige oefeningen en voer die op naar meer actieve Qigong oefeningen. Je lichaam kan zo rustig 'opstarten'. In de avond, doe je het andersom. Je begint met wat actieve oefeningen en eindigt met een rustige oefening. In onze westerse maatschappij is dat niet altijd haalbaar. Lukt je het alleen maar s ’avonds, is dat altijd beter dan helemaal niets te doen.

11. Welke soorten ziektes/klachten is te behandelen met Qigong?
Qigong biedt beoefenaars een veilige en effectieve manier om zich te ontdoen van pijnlijke emoties die kunnen leiden of hebben geleid tot geestelijke en/of lichamelijke klachten. In China en andere oosterse landen gaat men er van uit dat elke ziekte/klacht, zowel lichamelijk als geestelijk een disharmonie is in de vitale energieën van het menselijk systeem. Sterke onverwerkte emoties, worden in de vorm van toxische energie, vastgezet in het lichaam, hierdoor wordt de natuurlijke stroom van Qi (Chi) geblokkeerd.
Qigong (chi kung) combineert ademhalingstechnieken, beweging, meditatie en spirituele intentie om de Qi (Chi) weer te laten stromen waardoor je mentale en fysieke gezondheid en welzijn verbeterd en je gedrag ten goede veranderd.

Qigong wordt gegeven aan mensen met o.a. de volgende klachten en ziektes:
Versterking van het immuunsysteem
Stress (chronische), Burnout
Hoofdpijn (chronische), migraine
Concentratie problemen
Vermoeidheid, CVS
PTSS, angststoornissen  
Depressie  
Nek-, rug- en schouderklachten  
RSI, CANS
Overgewicht

12. Kan Qigong kanker genezen?
Deze vraag wordt vaak aan mij gesteld en het antwoord is nee.
Ook al beweren diverse Qigong meesters van wel en zijn er verhalen van mensen die door Qigong te beoefenen genezen zijn. De westerse geneeskunde is op dit gebied het beste ontwikkeld.
Qigong wordt door veel (ex) kanker patiënten beoefend om het zelfvertrouwen terug te krijgen, mentaal en fysiek sterker te worden.